Iværksætteri skal ind med modermælken

I en tid, hvor iværksætteri og innovation fylder på den politiske dagsorden, er der mindre fokus på, hvordan vi klæder den næste generation på til at overveje en karrierevej som iværksætter frem for brandmand eller læge. Det vil et nyt iværksætterakademi for børn i alderen 9-12 år gøre op med, skriver Nana Christiansen, der er projektleder på initiativet.

Kids Island slog for første gang dørene op søndag den 25. februar på Dare2Mansion. Her blev 25 børn iført superheltekapper og skulle på seks timer lære at tænke og handle som iværksættere. Det skete alt sammen med udgangspunkt i en børnetilpasset version af Design Thinking-metoden og ved hjælp af legoklodser, mindfulness-øvelser og masser af lege med fysisk bevægelse.

Afsættet for det nye iværksætterakademi er, at rigtig mange børn kan have glæde af at lære at iværksætte og tænke entreprenant i en tidlig alder, hvor de er allermest modtagelige over for læring. Børn skal forstå, at de kan påvirke og skabe deres egen fremtid. At de kan være jobskabere og ikke bare jobmodtagere, som skal passe ind i en eksisterende jobbeskrivelse.

Fremtidens problemløsere
Det er endnu mere aktuelt end nogensinde før, da flere analyser peger på, at mange af de traditionelle jobs i fremtiden vil blive overtaget af robotter og ny teknologi. Ifølge World Economic Forum vil nogle af de mest efterspurgte kompetencer i fremtiden være bl.a. kreativitet, problemløsning og kritisk tænkning, hvilket netop er essensen af iværksætteri.

”Det er vigtigt, at vi opdrager næste generation til at tænke kreativt og ud af boksen i forhold til at løse nogle af de store problemer, som verdenen står over for lige nu. Den klassiske måde at tænke uddannelse og dannelse på duer ikke, hvis vi skal kunne følge med den teknologiske udvikling. Så skal vi sørge for, at mennesker tænker anderledes, end robotter og maskiner gør,” siger adm. direktør og stifter af fintech-virksomheden MyMonii Louise Ferslev, der medvirker som inspirator på Kids Island.

I vores optik handler iværksætteri ikke kun om at lave succesfulde virksomheder, men om at være nysgerrig, undre sig og handle på en idé. Og ikke mindst: at have modet til at turde fejle. Det er et mindset, som på mange måder ligger langt fra den måde, vi lærer på i dag, både i skolen og på arbejdspladsen, hvor vi ofte er en del af en nulfejlskultur og tilstræber perfektion i alt, hvad vi gør.

DSC_0190

De fødte iværksættere
Heldigvis er iværksætteri en metode, der kan læres – og det er aldrig for tidligt at lære den. Børn kan forstå meget mere, end vi tror, hvis blot emnerne bliver justeret til børnehøjde og introduceret i en lidt anden form og indpakning. Og da undersøgelser peger på, at jo tidligere man bliver introduceret for iværksætteri, jo større er sandsynligheden for, at man opsøger det sidenhen, er det i de små klasser, vi skal gribe ind.

Derudover er fordelen, at mange børn allerede er udstyret med et grundlæggende “iværksætter-mindset”, fordi de netop mere naturligt har evnen til at undre sig, tænke stort og sige “ja” til nye muligheder og endnu ikke er blevet hæmmet af konventioner og en høj kritisk sans. Mindsettet er derfor i virkeligheden ikke så fremmed for dem, som det er for mange voksne.

Ønsket med Kids Island er at tilbyde børn et supplement til skolerne – en ø, et fristed, hvor de i trygge rammer kan få mulighed for at drømme stort, eksperimentere og fejle, inden de evt. kaster sig 100 pct. ud i et iværksættereventyr.

Iværksætteri i børnehøjde
Selvom Kids Island kun netop har lanceret sin beta-version med 25 gratis pladser til de heldige, er tanken at rulle konceptet yderligere ud. Og med 20 børn på venteliste lader der til at være en interesse for det.

Vi har store tanker for Kids Island, men ved endnu ikke helt præcist, hvordan formatet skal se ud i fremtiden. En ting er dog sikkert: Kids Island bliver aldrig bare et event. Vi vil gerne opbygge en læringsplatform og et community for børn, der kan sikre, at interessen for iværksætteri bliver holdt ved lige – også i hverdagen. Om det så bliver gennem en række camps, en skole eller et fritidstilbud, har vi endnu ikke lagt os endeligt fast på.

KI3

About the Author nanachristiansen

Passionate about startups, entrepreneurship and education

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: